Lybrum Kiadó  

KönyveinkKönyvrendelésHírekKS könyvtárRólunkPartnereinkFórumRólunk írtákKapcsolatkBridge OlvaskKönyvfutárkekulturakFőnix Könyvműhely

 

Számok - A menekülésRachel Ward

Számok - A menekülés

Jem tizenöt éves, londoni lány, zűrös kamasz. Mióta az anyja kábítószer-túladagolásban meghalt, egyik nevelőszülőtől a másikhoz kerül. Tudja, hogy semmi sem tart örökké, sőt egészen pontosan tudja, meddig tart ez az egész. Nem létesít kapcsolatot az emberekkel, próbál nem a szemükbe nézni, és őrzi a titkot már tizenöt éve.
„Mindenkinek van a szemében egy szám, de, gondolom, én vagyok az egyetlen, aki ezt meg is bírja látni. Amúgy, én se csak úgy egyszerűen látom őket, persze, hanem valahogy ott vannak. A levegőben vannak. Vagyis inkább úgy belülről jelennek meg nekem. Érzem ezeket a számokat. Valahol a szemem mögött érzem meg őket. De azért ott vannak, tényleg. Nem lényeg, ha nem hiszel nekem, attól még ott vannak. És tudom is, mit mutatnak. Akkor értettem meg, amikor az anyám meghalt.”
London egyik külvárosi negyedében szegődik Jem mellé Spider, a nyurga és izgága fekete srác, aki megpróbál a társa lenni. De el lehet-e mondani valakinek végre a számok és a halál titkát? Mi történne, ha mindannyian előre ismernénk halálunk időpontját?
Rachel Ward egy lebilincselően izgalmas és meglepően mai nyelvezetű regény lapjain fogalmaz meg igazán fontos kérdéseket életről, halálról, sorsról, szerelemről, különleges képességekről. Olyan területre érkezünk, ahol el kell hagynunk a megszokott értékek hagyományos szilárd talaját. És szembe kell néznünk a kérdésekkel, akkor is, ha tudjuk, a szemünkben ott vannak a számok...


„Negyven-egynéhány éves vagyok, és jelenleg éppen regényírással foglalkozom. Kamaszoknak és fiatal felnőtteknek írok. (Vannak, természetesen, olyan felnőttek is, akiknek tetszik, amit írok.)
Szeretek a kamaszokkal beszélgetni, az olvasásról meg az írásról is, szívesen látogatok el iskolákba, könyvtárakba, ifjúsági csoportokhoz meg hasonló helyekre.
Személy szerint szeretem még például:
• Az olvasást
• A korai reggeleket (na, jó, nem is)
• Ha a családommal lehetek
• Az úszást, különösen élővízben
• A tévénézést (oké, inkább csak elaludni a tévé előtt)
• A vegetáriánus ételeket
• Bath városát (ahol élek)
És igen:
• Az írást
Az első könyvem, a Számok 2009-ben jelent meg Angliában és az Egyesült Államokban, majd 2010-ben Németországban, Franciaországban, Svédországban, Hollandiában, Lengyelországban – és most Magyarországon is.” (RACHEL WARD)

A SZÁMOK három kötetből álló mű.
Részei:
A menekülés
A káosz
Az örökkévaló


Hamarosan:
SZÁMOK – A KÁOSZ
A szemekben feltűnik egy furcsa szám.
A dátum 2027. január…
Mi fog ekkor történni?
Mi okozza a káoszt?
A jövő még különösebb, mint gondoltuk volna...


„Már a könyv alapötletétől is kiráz a hideg. Mit szólnál hozzá, ha látnád előre az emberek végzetét, amikor a szemükbe nézel? Borzongató és eredeti!” (R. L. Stine, a Libabőr szerzője)

„…Ward első regénye fordulatos, igazi thriller. Emellett igen mély filozófiai gyökerei vannak. A mű végig hatalmas empátiát mutat azok irányába, akik valamiért nem illenek be a társadalom sablonos keretei közé. És akkor még nem is beszéltünk a regény befejezéséről: az olvasónak leesik az álla, és türelmetlenül várja a trilógia folytatását.
A műben használt tiszta, szókimondó elbeszélő mód a legmegfelelőbb hangvétele annak, hogy kifejezze az érzékeny és megsebzett Jem egyéniségét. Ward összetett és kifinomult jellemábrázolása arra ösztönzi az olvasót, hogy mélyen a felszín mögé nézzen. A hamisítatlan brit környezet pedig izgalmas háttérként szolgál mindehhez.” (Booklist)

„Rachel Wardnak sikerült tökéletesen összeraknia a fiataloknak szóló regényekhez szükséges kellékeket: izgalmas, egyes szám első személyben íródott elbeszélő mód, hiteles főszereplő, gyorsan változó cselekmény, feszültség, románc és valami hihetetlen természetfeletti képesség; tulajdonképpen ezen alapszik az egész könyv. Mint számos más, fiataloknak szóló hatásos mű, a Számok is a kamaszok életében kiemelt fontossággal bíró területeket érinti: ilyenek a változás, a felnőtté válás, az identitás, a szerelem és az önmegvalósítás.
Az eredmény: egy kerek egész mű – letehetetlen olvasmány.” (Inis, Írország)

„…izgalmas, helyenként elszomorító és félelmetes, és mindez egy könyvben! …rendkívül gondolatébresztő…” (Teen Titles)

„…A Számokban egy nem mindennapi alapgondolat fogalmazódik meg, amelynek a kibontakozása is váratlan és érdekes módon történik. A látszólagos negatív hangulat ellenére a regény meglepően intelligens és pozitív gondolkodást árul el. Rachel Wardra, az elsőkönyves írónőre érdemes lesz odafigyelnünk. Habár én személy szerint kerülném a szemkontaktust.” (Philip Ardagh, The Guardian)

„…Wardnak sikerült művében megteremtenie az összhangot az izgalmas, fordulatos menekülés, a vidéki Anglia és a két városi főhős szókimondó párbeszédei között… és úgy tűnik, ez az írónő, amihez csak hozzányúl, az siker lesz. Akik csak a megdöbbentő borító miatt veszik le a polcról, még azok is rá fognak kattanni már az első oldalon.” (Voice of Youth Advocates)

„…fordulatos akciókkal és érzelmekkel teli mű, fiatal felnőtteknek szóló regény, az írónő első könyve… Jem hiteles szereplőként bukkan elő, még akkor is, ha az élethelyzetek, ahol találja magát, nem igazán azok. De éppen ettől válik olvasmányossá a regény, ami ugyan érzékfeletti észlelésekkel indul, ám hamarosan egyre szélesebb skálát ölel majd fel; meghatározó elemek benne: a terrorizmus, az iskolai ellentétek meg, persze, a fiatalok. A Számok csúcs.” (Los Angeles Times)

Lybrum Kiadó 2010