Lybrum Kiadó  

KönyveinkKönyvrendelésHírekKS könyvtárRólunkPartnereinkFórumRólunk írtákKapcsolatkBridge OlvaskKönyvfutárkekulturakFőnix Könyvműhely

 

Crowfield átkaPat Walsh

Crowfield átka

1347 telén járunk. Will tizennégy éves, és a Crowfield-apátságban él szolgaként, miután az egész családja meghalt egy tűzvészben. Egy nap, miközben tűzifát gyűjt az erdőben, furcsa nyöszörgésre lesz figyelmes: egy csapdában addig soha nem látott, sérült jószágot talál, amit visszavisz az apátságba, hátha a hajlott hátú Csiga testvér tud segíteni az állatkán – amiről aztán kiderül, hogy nem is állat, hanem hob, azaz a tündérfélék egy fajtája.
Ám nem a hob az egyetlen látogató Crowfieldben. Néhány napon belül különös vendégek érkeznek a szörnyű titkot rejtegető Bone úr és nyomasztó megjelenésű szolgája, Shadlok
személyében, akik busás ajándékok fejében határozatlan ideig és céllal az apátságban
szándékoznak időzni…
Mindeközben Will fülébe jut a szóbeszéd, hogy a szerzetesek egyszer, régen egy halott angyalt találtak az erdőben. No de hogy létezik, hogy egy angyal csak úgy meghal? És ha mégis így van, hová temették? És miért éppen most kezd érdekelni valakit ez a régi történet?
Megannyi izgalmas rejtély ebben a középkori világban játszódó, hangulatos, gyönyörűen megírt regényben.


Pat Walsh kilencéves korában döntötte el, hogy régész lesz. Magával a szóval egy dinoszauruszokról szóló könyvben találkozott, és örömmel látta, hogy az embernek még fizetnek is azért, hogy dinoszauruszokat ásson ki. Azonban búcsút intett a dínóknak, amikor megismerte a vikingeket, és azóta vissza sem nézett. A nyári szünetekben ásatásokon dolgozott, régészeti diplomát szerzett, és élete legnagyobb részét azóta is régészként töltötte.
Az írás mindig is foglalkoztatta: első könyvét tizenkét éves korában írta, ami egy Írország partjai mellett lévő kis szigetet ért vikingtámadásról szólt, eposzi formában. Ezt szellemekről, manókról, valamint további vikingekről szóló történetek és fantasy műfajú írások követték. Az írónőnek számos novellája jelent meg, valamint egy rövid, természetfölötti témájú regénye.
Első gyerekkönyvét, amely a The Crowfield Curse (Crowfield átka) címet viseli, a Chicken House jelentette meg 2010 januárjában.


A The Crowfield Demon (Crowfield démona) címet viselő folytatás 2011 tavaszára várható.
A CROWFIELD DÉMONA 1348 márciusában játszódik, egy évvel az első kalandok után. A Crowfield-apátság falai között gonosz lappang, az épület pedig omlásnak indult. A tündérnépek rettegve menekülnek a környező erdőből.
Elkezdődnek a javítások, és William feladata lesz, hogy felszedje a padlót borító kőlapokat a kísértetjárta oldalkápolnában. Itt bukkan rá egy fadobozra, ami még a pogány időkből származik: a dobozban pedig egy kis fatálat talál, amelyet különös figyelmeztetések és szimbólumok borítanak.
A tálat elátkozták, a szörnyűséges démon pedig elszabadul az apátság falai között, és elmondhatatlan pusztítást végez. Vajon Will és barátai képesek lesznek idejében segítséget hívni, vagy Crowfield napjai meg vannak számlálva?


„Rendkívül finom és misztikus, ugyanakkor szilárd történet; a végkifejlet ideiglenesen békét teremt, ám nyitva hagyja a folytatás lehetőségét…” (Kirkus Starred Review)

„Walsh elképesztő figyelmet fordít a részletekre, kiélezi a küzdelmet jó és gonosz között, miközben szinte erőfeszítés nélkül röpíti el az olvasót egy teljesen más helyre és időbe.” (School Library Journal)

„…Isten hozta a gyermek-fantasyirodalom izgalmas új üdvöskéjét – mindig van hely az újoncoknak, akik jó stílusban és friss képzelőerővel alkotnak.” (The Independent)

„…Ki ne hagyják; Walsh egy elképesztően új történetmondó. Alig várom a folytatást.” (Amanda Craig – The Times)

„Titkok, misztikum, sötét erdők, ködös tájak, varázslatos erdei lények és egy csodásan fényes angyal áll a történet központjában, ami elvarázsolja az olvasót újra és újra. (…) Jó példája a barátságnak, a segítőkészségnek és az önzetlenségnek…” (Zakkant – zakkantolvas.blogspot.com)

„…a regény szinte minden fejezete olyan feszült, izgalmas ponton ér véget, hogy muszáj legyen továbbolvasni, ráadásul az írónő olyan ügyesen szövögeti a szálakat a regény első felében, hogy alig győztem kivárni, amíg szép lassan egyre több minden kiderül…” (Entropic – e-konyv.blog.hu)

„A kis lény, a visszafogott misztikusság és a karakterek olyan szívhez szólóak és szeretnivalóak, hogy biztos vagyok benne, minden ifjú olvasó azonnal beleszeret a könyvbe.” (Nima – nima.freeblog.hu)

„Hangulatos, érdekes, szokatlan Crowfield titkának története…” (Amadea – amadea.freeblog.hu)

„Örülök, hogy végre olyan ifjúsági regényt is sikerült olvasnom, amiben nincsen szerelmes szenvedés, csak szerzetesek, sötétség, meg fantasy.” (Patrícia – czikornyaiespatza.freeblog.hu)

„…teli vagyunk ifjúsági fantasykkel, mégis miért más ez, mint a többi? Mi emeli ki a tömegből? Elsősorban az, hogy nagyon jól van eltalálva a helyszín. (…) Az épület leírása, a szerzetesek napjainak beosztása és a regény végén a fiataloknak mindenképp jól jövő szószedet bennem is Umberto Eco A rózsa neve című regényének atmoszféráját idézte fel. (…) Pat Walsh ráadásul nagyon izgalmasan ír. Nagyon jól építi fel a történetet, egyre izgalmasabb fordulatok, titkok derülnek ki, újabb alakok tűnnek fel, és az utolsó egyharmad már szinte elviselhetetlenül feszült; az ember csak úgy falja a sorokat.” (Lobo – olvasonaplo.freeblog.hu)

„Pat Walsh olyan mesterien adagolta a feszültséget oldalról oldalra, hogy letehetetlennek bizonyult a regény: mindig egy újabb és újabb titok, amikhez aztán egyre közelebb és közelebb kerülünk, bár a végével korántsem oldódott meg minden: a következő rész is biztosan szolgál majd meglepetésekkel.” (Heloise – konyvekkelsuttogo.blogspot.com)
„Ez a történet megmelengeti az ember szívét…” (Zenka – zenkaolvas.freeblog.hu)

Lybrum Kiadó 2010